Om du har en EU-moped är det lag på att du måste ha en trafikförsäkring, precis som det är lag på detta om du har en bil. Trafikförsäkringsplikten i Sverige gäller nämligen för alla motorrivna fordon, oavsett vad det är för fordon, men detta innebär inte att en trafikförsäkring EU-moped är den enda typen av försäkring man kan ha på sin EU-moped. Istället kan man, precis som när man skaffar en bilförsäkring, själv välja vilken omfattning man vill ha på sin mopedförsäkring.
Vad ingår då i en trafikförsäkring EU-moped?
Trafikförsäkringen är den mest grundläggande försäkringstypen för EU-mopeder, och denna försäkring täcker därför endast skador på dig själv och andra, om du råkar ut för en olycka i trafiken. Stölder och skador på mopeden täcks därför inte av själva trafikförsäkringen. Vill du vara försäkrad även mot detta, måste du därför välja en mer omfattande försäkringstyp.
Teckna en billig trafikförsäkring online
Vilka andra försäkringar kan man då välja om man inte tycker att trafikförsäkringen är tillräcklig?
De mer omfattande försäkringarna du då kan välja kallas för halvförsäkring och helförsäkring. Dessa liknar på många sätt och vis de halvförsäkringar och helförsäkringar man kan teckna för bilar. Halvförsäkringen är mer omfattande än bara en trafikförsäkring EU-moped, men mindre omfattande än en helförsäkring, som har den allra största omfattningen av alla försäkringar för EU-mopeder.
Vad är syftet med att ha en mer omfattande försäkring än trafikförsäkringen?
Det huvudsakliga skälet är förstås att man då slipper betala höga kostnader om det händer något, t.ex. om man råkar ut för en olycka. Att betala en högre försäkringspremie nu kan därför ses som en besparing inför framtiden, trots att man förstås aldrig med säkerhet kan veta om man kommer att råka ut för en olycka eller inte.
Vart vänder man sig då för att teckna en trafikförsäkring EU-moped eller en mer omfattande försäkring?
Du kan vända dig till ett valfritt försäkringsbolag för att få hjälp med detta. Dock kan skillnaderna, både gällande trafikförsäkringen, och de andra försäkringarna, vara ganska stora mellan olika försäkringsbolag, så vi rekommenderar att du alltid tar en titt på flera olika försäkringsbolag innan du tecknar en försäkring. Detta kan du lätt göra genom att gå in på olika försäkringsbolags hemsidor, eller genom att använda dig av färdiga, automatiserade så kallade försäkringsjämförelsetjänster, beroende på vad du föredrar.